ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΑΤΟΜΑ, ΟΜΑΔΕΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ)
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.

Για διαχείρηση του Blog ή απλά «ανέβασμα» άρθρων, αφήστε το e-mail σας στο kallikratis@hotmail.gr και θα σας σταλούν οι κωδικοί πρόσβασης και σύνδεσης.


9/2/10

Όταν ο Καλλικράτης συνάντησε τον Ραγκούση

Ένα βασικό πρόβλημα για μένα, στην περίπτωση του «Καλλικράτη», είναι ότι πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια τόσο σημαντική «τομή» όπως θέλει να τη χαρακτηρίζει, θα έπρεπε πρώτα να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα : (Το ίδιο κι όποιος άλλος υπέρμαχος του σχεδίου).
1. Είναι απαραίτητη μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση κι αν ναι, σε τι θα βοηθήσει;
2. Ποιες αδυναμίες υπάρχουν στη σημερινή διοικητική οργάνωση και πως μπορούν αυτές να διορθωθούν χωρίς να χρειάζονται μεγάλες τομές;
3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση και πόσο έτοιμοι είμαστε για να αναλάβουμε την προώθηση μιας αλλαγής τέτοιας κλίμακας;
4. Πού θα βρεθεί το οικονομικό πακέτο στήριξης για τον Καλλικράτη μέσα σ’ αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία; (μια πρώτη εκτίμηση μιλάει για πάνω από 5 δις €)
Θεωρώντας βέβαιη την αποτυχία του σχεδίου, πιστεύω ότι όλη η συζήτηση δεν αφορά την αυτοδιοίκηση αλλά την ανάγκη της κυβέρνησης και τα μεγαλεπήβολα σχέδια κάποιων προσώπων να παρουσιάσουν έργο.
anyway : Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία
κι έρχεται η στιγμή για ν' αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις. (του Σαββόπουλου)
(πάνω σ' αυτόν τον τελευταίο στίχο νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε από δω και πέρα, για να δούμε αν η χωροθέτηση θα ικανοποιεί τα γεωγραφικά, τα πολιτιστικά αλλά και τα οικονομικά κριτήρια που χρειάζονται για την αναγκαία? επόμενη συνένωση.
Γιώργος Σφυρής

1 σχόλιο:

  1. Γιώργο θεωρώ ότι τα σημεία που επισημαίνεις βάζουν το πλαίσιο για μια ουσιαστική συζήτηση. Πιστεύω επίσης ότι η αντιδημοκρατική και συγκεντρωτική στροφή που επιχειρείται με τον Καλλικράτη αποκαλύπτει, μεταξύ των άλλων, την πρόθεση της κεντρικής εξουσίας να τελειώνει μια και καλή με τις τοπικές κοινωνίες και τις παραξενιές τους. Σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις εθνικές εκλογές περνάμε στη φάση της πλήρους αποσύνδεσης των κεντρικών και των περιφερειακών πολιτικών θεσμών από τους απλούς πολίτες και στην πλήρη κατίσχυση του συμπλέγματος κεντρική εξουσία - μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα - τηλεοπτική "δημοκρατία". Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η συντονισμένη απαίτηση για εθελοντικές συνενώσεις μπορεί να επιτρέψει σε συσπειρώσεις τοπικών δυνάμεων να επιβραδύνουν και να δυσχεράνουν την συγκεντρωτική μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος.
    Ανώνυμος=Τάσος Αναστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή